Gloeiovens

Antwerp Welding Supply nv beschikt op onze locatie in de Antwerpse haven over 3 stationaire ovens voor warmtebehandelingen van metalen van allerhande afmetingen.

Antwerp Welding Supply kan u bijstaan met verschillende types van warmtebehandelingen voor uw werkstukken. Deze kunnen bestaan uit zachtgloeien, normaalgloeien / normaliseren, ontlaten / temperen, veredelen of harden.

Deze gloeitechnieken worden voornamelijk toegepast na andere bewerkingsprocessen, zoals lassen of vervormen, om de mechanische eigenschappen van het materiaal te verbeteren.

Gloeiovens

Gloeitechniek met gloeiovens

Gloeioven

De 3 gloeiovens die ter beschikking zijn voor de behandeling van uw werkstukken hebben de volgende eigenschappen:

  • Oven 1: 13500mm x 4500mm x 2700mm tot max 950°C
  • Oven 2: 6000mm x 1800mm x 2000mm tot max 950°C
  • Oven 3: 2500mm x 2500mm x 1600mm tot max 950°C

Alle warmtebehandelingen binnen onze gloeiovens worden in samenspraak met de klant gepland en gevalideerd om aan de verwachte eisen te voldoen.

Warmtebehandelingen

Warmtebehandelingen in gloeiovens

Een warmtebehandeling is een proces dat de metallurgische structuur van staal verandert om bepaalde eigenschappen van het bewerkt materiaal te optimaliseren. Er bestaan verschillende soorten van warmtebehandelingen om specifieke eigenschappen van het metaal aan te passen.

Zachtgloeien

Zachtgloeien is een techniek om ervoor te zorgen dat metaal beter te bewerken en vervormen is. Het metaal wordt als het ware zachter gemaakt door deze behandeling.

Zachtgloeien heeft een negatieve impact op de treksterkte en hardheid van het metaal, maar de flexibiliteit van het het metaal neemt toe en zorgt bijgevolg voor een gemakkelijkere bewerking ervan.

Normaal gloeien

Bij normaalgloeien of normaliseren wordt ervoor gezorgd dat het metaal terug zo goed mogelijk in zijn oorspronkelije toestand wordt gebracht. Alle bewerkingen zoals lassen, slijpen,... zorgen voor een verzwakking van het metaal.

Dankzij deze warmtebehandeling krijgt het materiaal terug een fijnere structuur, wat de treksterkte en hardheid van het werkstuk ten goede komt. De spanningen in het materiaal die werden veroorzaakt door de bewerkingen worden op deze manier terug geminimaliseerd.

Spanningsarm gloeien

Deze gloeitechniek wordt voornamelijk toegepast op metalen die in koude toestand zijn bewerkt of vervormd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plooien of walsen van metaal.

Het warmtebehandelen van de materialen gedurende 2 uur zorgt voor een enorme vermindering van de inwendige spanningen in het materiaal die zijn veroorzaakt door de koude bewerkingen.

Harden

Het harden van staal heeft als doel het materiaal te versterken en slijtvaster te maken.

Bij deze behandeling wordt het staal verhit tot boven 800°C om vervolgens snel af te koelen door middel van bijvoorbeeld water of olie. Hierbij wordt de broosheid van het metaal echter wel verhoogd en kan een eventuele nabehandeling van ontlaten aangewezen zijn.

Ontlaten

Ontlaten of temperen van staal wordt meestal uitgevoerd na het harden van staal.

Bij het ontlaten van staal bij lagere temperaturen rond de 200°C verminderd de brosheid van staal, zonder nauwelijks een impact te hebben op de hardheid en treksterkte van het metaal.

Veredelen

Het veredelen van staal omvat 2 processen, namelijk harden en ontlaten, maar dan op een hoge temperatuur.

Zowel sterkte en taaiheid van het metaal worden gunstig beïnvloed door het veredelingsproces. Om de trekvastheid en taaiheid van het materiaal te waarborgen wordt bij het ontlaten een hoge temperatuur gebruikt.